ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΕΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΜΗ

Εκτός από τις τσακιστές ελιές υπάρχουν και άλλοι τρόποι που παρασκευάζονται αυτές οι πράσινες μικροσκοπικές Κρητικές ελιές.
Η Κυρία Νικολακάκη μου εκμυστηρεύτηκε μια ακόμη. Είναι πιο απλή από τις τσακιστές αλλά πιο χρονοβόρα.
Οι ελιές αυτές λέγονται κολυμπάδες . Αυτό γιατί κολυμπούν μέσα σε υδατικό διάλυμα εντός μπουκαλιού.
Όπως είχα υποσχεθεί την παραθέτω:
Παίρνουμε τις ελιές και τις διαλέγουμε ώστε να μην έχουν εντομολογικές προσβολές.
Όπως ξαναέγραψα τις έχουμε διαλέξει και εμείς, αλλά ένα δεύτερο μάτι δεν είναι ποτέ κακό.
Αφού τις διαλέξουμε τις πλένουμε καλά .
Παίρνουμε ένα πλαστικό μπουκάλι (μικρό ή μεγάλο) και το γεμίζουμε με τις ελιές.
Φροντίζουμε να μην γεμίσει μέχρι επάνω το μπουκάλι αλλά 5-10 εκ. κάτω από το στόμιο.
Φτιάχνουμε ένα διάλυμα από νερό και αλάτι . Για το μεγάλο μπουκάλι βάζουμε 1.5 κούπες νερού με 1 κουταλιά αλάτι περίπου ανά κούπα. (και λίγο παραπάνω δεν πειράζει) Για το μικρό το μισό.
Συμπληρώνουμε και λίγο ξύδι άσπρο κατά προτίμηση (2-3 κουταλιές ανά μπουκάλι)
Γεμίζουμε το μπουκάλι με τις ελιές με το παραπάνω διάλυμα.
Ως εκ θαύματος οι ελιές κολυμπάνε.
Αν δεν φτάσει το διάλυμα να γεμίσει το μπουκάλι μέχρι επάνω , συμπληρώνουμε νερό ή ελαιόλαδο.
Κλείνουμε το καπάκι καλά, τοποθετούμε το γεμάτο μπουκάλι σε δροσερό και σκιερό ή σκοτεινό μέρος.
Τις ξεχνάμε για 2-3 μήνες τουλάχιστον .
Όταν θεωρούμε ότι είναι έτοιμες κόβουμε προσεκτικά το στόμιο από το μπουκάλι και μαζί με το ζουμί τους τις βάζουμε σε γυάλινα βάζα.
Συνήθως τις ανοίγουμε μετά που θα τελειώσουν οι τσακιστολιές οι οποίες δεν διατηρούνται πολύ.
Σερβίρονται με ποικίλους τρόπους.
Ποιος μου αρέσει εμένα ;
Αυτός με το παξιμάδι και την τσικουδιά.
Καλά διάφορα που λέμε…