ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ ΕΛΙΕΣ

Παραδοσιακή κρητική συνταγή για πράσινες τσακιστές- ελιές.

Πάντα θυμόμουν από μικρός αυτές τις πράσινες μικροσκοπικές ελιές μέσα στο βάζο με φέτες λεμόνι. 
Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου μέχρι και τώρα, όταν άνοιγα το βάζο πάντα δυσκολευόμουν να το κλείσω. Μία ακόμη και τέλος, έλεγα πάντα από μέσα μου. Η μία βέβαια γινόταν πάντα ακόμη μια. Είχε τύχη να αδειάσω όλο το βάζο. Αρρώστια. Ειδικά με παξημαδάκι και τσικουδιά; Άστα εκεί έχουμε και άλλα. Έχουμε κάνει γλέντια με τσακιστές ελιές και τσικουδιά. 
Η μητέρα του Νίκου Νικολακάκη μου εκμυστηρεύτηκε λοιπόν την παραδοσιακή συνταγή. Έτσι όπως τις φτιάχνουν αυτοί. Στην αρχή λίγο αντέδρασε όταν της το ζήτησα, όπως όλες οι παλιές νοικοκυρές όταν λέν τα μυστικά τους. Αναλογιζόμενη όμως την χαρά που θα πάρουν τόσοι όταν θα δοκιμάσουν την συνταγή της, μου την υπαγόρευσε με περίσσια διάθεση. 
*Παίρνουμε τις πράσινες ελιές λοιπόν και τις ελέγχουμε για τυχόν προσβεβλημένους καρπούς. Παρόλο που τις έχουμε ελέγξει και έχουμε απομακρύνει τις κακές, καλό είναι και εσείς να ρίξετε ένα μάτι. 
*Με μια πέτρα ή κομματάκι μάρμαρο τσακίζουμε ελαφρά τις ελιές πάνω σε πέτρα ή μάρμαρο. Χρησιμοποιούμε πέτρα για να μην χαλάσει το χρώμα τους. Προσοχή το χτύπημα να είναι τόσο δυνατό ώστε να σπάσει η ελιά αλλά όχι το κουκούτσι. 
*τις τσακισμένες ελιές τις αποθέτουμε σε μια λεκανίτσα με ζεστό νερό. Προσοχή!!! Όχι καυτό νερό. Θα μαλακώσουν. Το νερό πρέπει να σκεπάζει τις ελιές.
*Προσθέτουμε μέσα στην λεκάνη με τις ελιές και το νερό 1-2 λεμόνια σε φέτες και ξινό (μισό – κουταλάκι /λίτρο νερού)
*Τις αφήνουμε έτσι για δύο ημέρες και μετά αλλάζουμε το νερό. Αλλάζουμε το νερό ανα1-2 ημέρες. Προσοχή!! Ζεστό νερό μόνο την πρώτη φορά. Στις αλλαγές βάζουμε κρύο νερό. 
*Στις 10 περίπου ημέρες έχουν ξ πικρίσει. Παίρνουμε τις ελιές και τις τοποθετούμε σε ένα καθαρό βάζο. 
*Σε ένα βάζο του λίτρου βάζουμε τις ελιές και 3/4κούπας νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει μια κουταλιά αλάτι και μισή ξινό (κιτρικό οξύ) και τον χυμό ενός λεμονιού. 
*Αν δεν έχει γεμίσει το βάζο συμπληρώνουμε με χυμό λεμονιού και καπακώνουμε με μερικές φέτες λεμόνι. 
*Προαιρετικά για μεγαλύτερη διατήρηση συμπληρώνουμε 1 -2 κουταλιές ελαιόλαδο. 
*Κλείνουμε το βάζο και μπορούμε να διατηρήσουμε τις ελιές για 2-3 μήνες. Αν πετύχουν είναι εξερετικές . Μετά τους τρείς μήνες τρώγονται αλλά είναι μαλακές και όχι τόσο νόστιμες

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.