Καλησπέρα
Δέχομαι πολλές ερωτήσεις που άπτονται της γεωργικής παραγωγής σε σχέση με την υγεία του ανθρώπου.
Αρχικά να υπενθυμίσω ότι δεν είμαι γιατρός, έτσι ότι έχει να κάνει με την υγεία γνωρίζω ότι γνωρίζει πάνω κάτω ένας ενημερωμένος πολίτης .
Σε σχέση όμως με την γεωργική παραγωγή μπορώ να πω ότι είμαι ειδικός . Ιδιαίτερα με την βιολογική παραγωγή κηπευτικών.
Το θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο και γενικώς υπάρχει μια σύγχυση έχει να κάνει με τα μεταλλαγμένα.
Παρόλο που έχω αναφερθεί ξανά σε προγενέστερες επικοινωνίες και δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι , θα αναφερθώ συνοπτικά ξανά μια και υπάρχει η απαίτησή σας.
Τι είναι τα μεταλλαγμένα;
Μεταλλαγμένα, γενετικά τροποποιημένα , ΓΤΟ, GMO είναι οι ορολογίες που χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.
ΓΤΟ λοιπόν είναι ένας οργανισμός ζωντανός στου οποίου την γονιδιακή αλυσίδα έχει προστεθεί με τεχνικά μέσα (μια και φυσικά είναι αδύνατον) γονίδιο άλλου είδους .
Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα είναι τα τρόφιμα που περιέχουν ΓΤΟ.
Μπορούμε να διακρίνουμε τα μεταλλαγμένα από τα μη μεταλλαγμένα ;
Δεν υπάρχει κανένας μακροσκοπικός τρόπος (μη εργαστηριακός) ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε αν ένα προϊόν στο πιάτο μας ή στο ράφι καταστήματος είναι μεταλλαγμένο. Ότι διαφορετικό λέγεται είναι παραπληροφόρηση.
Υστερούνται τα μεταλλαγμένα σε θρεπτικά συστατικά ;
Συνήθως όχι εκτός και αν η τροποποίηση τους έχει σχέση με τον συγκεκριμένο τομέα. Πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο. Δηλ τροποποιούν τον οργανισμό ώστε να έχει παραπάνω κάποια συστατικά.
Είναι τα μεταλλαγμένα επικίνδυνα;
Όπως προανέφερα τα ΓΤΟ είναι οργανισμοί που δεν υπήρχαν και δεν υπήρχε δυνατότητα να υπάρχουν πριν τους δημιουργήσει ο άνθρωπος. Παρόλο που υπάρχουν απόψεις και έρευνες υπέρ η εναντίων τον εν λόγο οργανισμών, είναι πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να κρίνουμε τις επιπτώσεις. Τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, στην τροφική αλυσίδα και στο οικοσύστημα .
Το πρόβλημα είναι ,ότι νέοι οργανισμοί εισέρχονται στο οικοσύστημα βιαίως, όχι με γνώμονα την ισορροπία του συστήματος αλλά τι βολεύει την βιομηχανία .
Η εισαγωγή των τεχνιτών αυτών οργανισμών εκτός από βιαίως γίνεται και χωρίς μακροπρόθεσμη μελέτη των επιπτώσεων και αυτό είναι που προβληματίζει.
Ποια προϊόντα από αυτά που αγοράζουμε έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι μεταλλαγμένα;
Παραδείγματα γενετικών τροποποιήσεων;
Κατ αρχήν οι απασχολούντες με τα ΓΤΟ δεν παίζουν με χρώματα και σχήματα για να κάνουν χάζι και εντύπωση, συνεπώς τα μη συνηθισμένα χρώματα σε διάφορα προϊόντα συνήθως είναι αγνές ποικιλίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τροποποίησης είναι η εισαγωγή στην σόγια ή καλαμπόκι ή στο βαμβάκι ,γονίδιο βακτηρίου υπεύθυνο για την παραγωγή τοξίνης που σκοτώνει μια κάμπια –εχθρό της καλλιέργειας . Η συγκεκριμένη τοξίνη είναι συστατικό του νέου οργανισμού και σκοτώνει την κάμπια στην πρώτη της μπουκιά από την ΓΤΟ καλλιέργεια.
(σ.σ. Η τοξίνη δεν είναι επικίνδυνη στον άνθρωπο. Η όλη διαδικασία ;…!)
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται ΓΤΟ;
Εκτός από κάποια πειραματικά που έγιναν κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις δεν γνωρίζω να έχει γίνει άλλη καλλιέργεια και προς το παρόν απαγορεύεται.
Στα βιολογικά υπάρχουν μεταλλαγμένα;
Στην βιολογική παραγωγή απαγορεύεται η χρήση μεταλλαγμένου υλικού. Αφήνουν ένα μικρό ποσοστό (3% νομίζω) σε μερικές περιπτώσεις ώστε να καλύπτουν περιπτώσεις επιμολύνσεις. Αφορά κράτη που επιτρέπεται η καλλιέργεια ΓΤΟ.
Στα προϊόντα «Βιοκρεμμυδας» είναι δυνατόν να υπάρχουν ΓΤΟ;
ΑΔΥΝΑΤΟΝ!!!
.
Κοινοποίηση άρθρου