Καλησπέρα.
Όπως βλέπετε στους καταλόγους, από σήμερα διατίθεται το περγαμόντο. Το περγαμόντο είναι ένα φρούτο που δεν καταναλώνεται νωπό και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για γλυκό. Παρόλο που η γεύση της σάρκας του είναι πικρή , το άρωμα της φλούδας που χρησιμοποιούμε για την Παρασκευή γλυκού δεν παίζεται.
Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι τα γλυκά του κουταλιού έχουν για αρχηγό το περγαμόντο.
Η ποικιλία που έχουμε δεν είναι η γνωστή που φαντάζει ως πορτοκαλί λεμόνι. Είναι φρούτο μεγάλο με άγρια φλούδα και άρωμα που σκοτώνει!
Συνταγές υπάρχουν πολλές. Παραθέτουμε μια πολύ καλή από τον γαστρονόμο :
http://www.gastronomos.gr/gr/%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%AC/%CE%BC%CE%AD%CF%87%CF%81%CE%B9-4-%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%BF
Αυτή που πλησιάζει όμως πιο πολύ στις ντόπιες συνταγές είναι η ακόλουθη:
https://www.youtube.com/watch?v=ZcIuuLWlIWQ
Γενικώς αυτό που μου επισήμαναν οι εδώ νοικοκυρές είναι ότι το φρούτο δεν θέλει γδάρσιμο όπως τα ήμερα, απλά ένα ελαφρύ ξύσιμο.
Καλά διάφορα όπως λένε εδώ για τους μερακλήδες και μερακλούδες που θα επιχειρήσουν για γλυκό.
Έχω πάρα πολλές ερωτήσεις για την ωρίμανση της μπανάνας. Παρόλο που αναφερθεί επανειλημμένως ας το κάνουμε μια ακόμη φορά μια και η επανάληψη αποτελεί την αρχή της μαθήσεως. Στο παρακάτω αρθράκι αναφέρω τα πάντα :
Σε ότι αφορά τα λοιπά, τελείωσε το μανταρίνι κλιμεντίνι αλλά άρχισε η ντόπια ποικιλία. Είναι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως μανταρίνι. Καθαρίζει εύκολα έχει πολλά κουκούτσια , αρκετό χυμό και φουλ άρωμα!! Η άλλη ποικιλία , το νόβα συνεχίζει από άλλο παραγωγό . Το φύλλο μου και συνάδελφο Γιώργο Πρεκατσάκη από τον Βατόλακκο Χανίων. Του ιδίου τα πορτοκάλια αλλά και τα περγαμόντα που λέγαμε πιο πάνω.
Τέλος από πρασινάδες τα γνωστά, τα φοβερά !! Για πολλά γούστα!
Κοινοποίηση άρθρου